Biznis Plan (BP/PP)

SHARE:



Zavisno o dogovoru, usluga može sadržavati i istraživanje tržišta potrebno za argumentaciju tržišne opravdanosti ulaganja, ista znatno poskupljuje kompletan poslovni poduhvat. Za većinu projekata istraživanje tržišta nije potrebno, budući da poduzetnici imaju dovoljno znanja o potencijalnim kupcima i tržišnom udjelu kojeg mogu zauzeti. 

Kroz razgovore ukazujemo na pitanja na koja je potrebno dati odgovor u cilju što boljeg razumjevanja realizacije poslovnog poduhvata. Napisati BP/PP sam po sebi nije osnovni cilj već i način na koji će budući preduzetnik u potpunosti razumjeti svoju poslovnu ideju i samim tim smanjiti poslovni rizik na minimum uz mogućnost pravilne interpretacije budućim investitorima ili kreditnim institucijama.

Cijena izrade:

Naknada za izradu BP/PP, komplednog i djelomičnog, zavisi o vremenu koje je potrebno uložiti u razumijevanje poslovne ideje, izradu nacrta i konačnih proračuna, te ostalih sporednih aktivnosti koje je potrebno ralizovati u cilju kvalitetne izrade istog. 

Naknade se bitno razlikuju od jednog do drugo idejnog poduhvata, zavisno o kompleksnosti poduhvata i dosadašnjeg poslovanja. Naše su naknade tržišno konkurentne, a zavisno o projektima iznose od nekoliko stotina do nekoliko hiljada KM.

Molimo Vas da nas bez obaveza kontaktirate kako bismo Vam na primjeru Vaše konkretne potrebe jednostavno objasnili što možemo učiniti za Vas i koliki iznos naknade za takav angažman. 

Zašto pisati biznis plan-poslovni plan:

Ovo je vječita dilema u preduzetničkim krugovima, "Da li je potrebno izrađivati BP/PP i u koju svrhu?". Međutim, jedno je sasvim sigurno, preduzetnik mora da se odluči da li će svoj poslovni poduhvat realizovati putem sopstvene intuicije ili će se voditi ekonomskim i statističkim pokazateljima koje zahtjeva struktura BP/PP. Mnogo je preduzetnika koji su svoj biznis stvorili po principu ad-hok, barem u početku poslovanja. Ovaj način je primjenjiv kod malih preduzetničkih poduhvata i u praksi može doživjeti svoju implementaciju, "samo u početku" ali kada su veći investicijski projekti u pitanju to nije moguće realizovati na ovaj način, prvenstveno iz razloga mjerljivosti obrta finasijskih sredstava kao i dinamike i obima aktivnosti.   

Po našem mišljenju BP/PP je potrebno izrađivati za sve poslovne aktivnosti koje sa sobom nose veće ili manje promjene strukture Bilansa Stanja u Imovini i Kapitalu, u odnosu na ustaljenu dinamiku obima poslovanja. Ovako izrađen BP/PP ima za cilji predvidjeti buduću strukturu Imovine i Kapitala, obima prodaje, odnosno Prihoda, kao strukturu i dinamiku Troškova. Elementi u BP/PP nisu statični pokazatelji, već oni osciliraju shodno dinamici realizacije poslovnog poduhvata, i iz tog razloga je potrebno konstantno pratiti i vršiti korekciju određenih finasijskih pokazatelja.

Kada započeti s izradom:

Budući preduzetnici ili već postojeći, kojima je potrebna usluga izrade BP/PP,  nalaze se u različitim fazama pripremljenosti, od načelne ideje do potpuno pripremljenih aspekata realizacije. Ne postoje ograničenja kada započeti sa izradom poslovnog plana. Razradu poslovnog plana je moguće raditi na temelju okvirnih pretpostavki o troškovima ulaganja kao i na planiranim projekcijama prihoda. Takvim pristupom je moguće, nakon izrade inicijalnih proračuna, uticati na pojedine elemente BP/PP, poput kapaciteta u koji se želi investirati, a sve u cilju isplativost ulaganja. Do završetka izrade dokumenta ostaje dovoljno vremena da se prikupe ponude dobavljača i ostali dokumenti koji potvrđuju pretpostavke koje su u njemu iznijete. Poželjno je postaviti inicijalne i ključne parametre poslovnog plana na papir, koji ste pribavili putem interneta ili raznih publikacija, pa teko onda ići u direktno istraživanje tžišta kako bi se potvrdila ili odbacila hipoteza o postavljenim parametrima iz poslovnog plana.    

Praksa pokazuje da je najbolje BP/PP početi razrađivati čim je poduzetnik siguran da projekat želi realizovati, pod uslovom da za izradu istog koristi eksterne saradnike, međutim, ukoliko je isti osposobljen da izrađuje sam onda je razrađivanje poželjno početi čim preduzetnik dobije inspiraciju za nekom poslovnom idejom. Početi sa razradom poslovnog plana ne znači eksplicitno i ulazak u vlstiti poslovni poduhvat. Poslovna ideja stavljena na nekoliko hartija papira mora da "sazri", odnosno mora da se plasira u pravom trenutku, tj., mora da se pogodi "momentum" plasiranja iste. Zlatno pravilo glasi, nikad u poslovni poduhvat ići glavom bez obzira i po svaku cijenu.

Koliko je vremena potrebno za izradu:

Vrijeme koje je potrebno za izradu BP/PP zavisi od kompleksnosti i pripremljenosti poduhvata. Najčešće je za izradu potrebno između 15 i 45 dana, sve ispod ovog vremenskog perioda je nerealno, da ne kažem neozbiljno.

Na inicijalnom sastanku ili telefonskom razgovoru upoznajemo se s Vašim projektom ili dosadašnjim poslovanjem.

Analizom dobijenih informacija utvrđujemo koji su dodatni podaci potrebni za izradu inicijalnih proračuna.

Na sljedećem sastanku ili telefonskom razgovoru analiziramo nacrte proračuna kako bismo potvrdili tačnost pretpostavki o ulaganjima i tržišnim aspektima realizacije BP/PP.

Potom slijedi izrada cjelovitog dokumenta kojeg je najčešće moguće završiti kroz telefonske ili e-mail kontakte.

Koji su podaci potrebni za izradu:

Svaki poduzetnički projekt je različit, jedan od drugog, bilo po kompleksnosti samog projekta, bilo po dosadašnjem poslovanju ili tržišnom pristupu. Zbog toga nije moguće utvrditi koji su sve podaci potrebni za kvalitetnu prezentaciju u dokumentu BP/PP dok se ne upoznamo s projektom ili poslovanjem. Najbrži odgovor je, za početak rada je dovoljno ono što sami znate i zbog čega ste uvjereni da projekt želite realizovati.

Ukoliko projekt realizuju poduzeće koje već posluje, svakako će nam trebati financijski izvještaji o dosadašnjem poslovanju, pod uslovom da je realno izrađenu ili bruto bilans.

Ukoliko je svrha izrade dokumenta aplikacija za kredit ili bespovratna sredstva, za vrijeme izrade pomoći ćemo Vam utvrditi koje sve dokumente morate priložiti zahtjevu BP/PP.

Koje koristi imam od biznis plana - poslovnog plana:

Profesionalno izrađen dokument, BP/PP, omogućit će Vam da vašu poslovnu ideju, na najbolji mogući način, prezentujete potencijalnom investitoru - kreditoru da za najkraće moguće vrijeme razumije što i kako želite napraviti, te da tako na vrlo jednostavan nčin prepozna svoje interese u Vašem projektu.

Ako za izradu svog BP/PP nagažujete stručno lice, onda nećete trošiti svoje vrijeme na ove aktivnosti već ga možete upotrijebiti za pronalaženje kupaca i povećanje prihoda, dobit ćete saradnika kojem je cilj da Vaš projekt uspije, ali u isto vrijeme može, budući da to svakodnevno radi, objektivno prosuditi koliko su realne vaše pretpostavke, moći ćete objektivnije ocjeniti koliko je razumljiv i dobro argumentovan dokument BP/PP, nego da ste ga sami pisali.

Mogu li napisati sam:

Česta dvoumljenja koja poduzetnici imaju jest zašto angažovati stručno lice za izradu BP/PP kad to stručno lice ne može razumjeti poslovanje svih vrsta poslova s kojima se klijenti bave. Nije li jednostavnije sam napisati BP/PP nego tumačiti nekom šta želim napraviti, a samim tim je znatno jeftinije.

Vještinu pisanja BP/PP možemo usporediti s poznavanjem stranog jezika. Ako ne znate jezik na kojem vaš poslovni partner govori, bez razmišljanja ćete angažovati prevodioca. Ako ne poznajete „jezik“ izražavanja poslovnih planova, vaš će poslovni plan „zvučati“ vrlo neobično i neće ulijevati povjerenje, bez obzira na to koliko je poslovna ideja dobra. Sjetite se kako okolina doživljava doseljenike u američkim filmovima kad znaju samo nekoliko rječi engleskog koje pritom i pogrešno izgovaraju…

Pisanje BP/PP zahtijeva znanje i iskustvo, a također i objektivnost koju poduzetnici prilikom pokretanja, prije svega svog prvog poslovnog poduhvata, ne mogu imati.

Neka znanja i vještine potrebne za izradu BP/PP su vrlo specifična i rijetko se upotrebljavaju u svakodnevnom poslovanju. Primjera radi, model finansijskih projekcija, te statičku i dinamičku ocjenu projekta, će i odličan računovođa vrlo rijetko znati napraviti.

Najčešće greške u izradi biznis plana - poslovnog plana:

OBRTNA SREDSTVA
Nećete od prvog dana moći ostvarivati prihode na bazi kojih kalkulišete povrat investicije i profit, jeste li izračunali koliko morate investirati u obrtna sredstva dok prihodi ne budu dovoljno veliki da posao može sam sebe finansirati.

PREVELIK TRŽIŠNI UDIO
Primjera radi, pekarna najčešće ne može posmatrati cijeli grad kao svoje potencijalno tržište, nego samo naselje u kojem se nalazi.

POTCIJENJENI TROŠKOVI
Svi će prilično tačno izračunati koliko košta oprema i poslovni prostor, većina će dobro predvidjeti i troškove rada, ali vrlo malo poduzetnika u prvim razmišljanjima predvidi realne troškove za promociju, prodaju i distribuciju.

IDEJA = PROIZVOD
Ne možete prodavati ideju, možete prodavati samo nešto od čega vaš kupac ima koristi. Proces od ideje do realizacije proizvoda ili usluge zahtjeva resurse, znanje i vrijeme.

NEMA KONKURENCIJE
To jednostavno nikad nije tačno. Primjera radi, i jedan jedini autoput ima konkurenciju – staru cestu, željeznicu ili avion.
Napomena: Ni najbolje poslovna ideja, stavljena na nekoliko stranica paira, neće vam garantovati uspjeh ukoliko nemate osposobljeno lice koje će upravljati preduzetničkim poduhvatom od početka životnog vijeka pa sve do kraja vijek njegove eksplatacije.

COMMENTS

BLOGGER
DadoBiz Baner
DadoBiz Baner
DadoBiz Baner
DadoBiz Baner
Naziv

BAZA ZNANJA,32,MARKETING,1,Marketing Usluga,1,OGLASI,4,Oglasi Instrukcije,1,Oglasi Usluge,3,USLUGE,4,
ltr
item
DadoBiz: Biznis Plan (BP/PP)
Biznis Plan (BP/PP)
Nudimo uslugu izrade biznis plana - poslovnog plana (BP/PP) koja sadrži izradu svih proračunskih tabela, grafikona i tekstova koji su sastavni dio dokumenta. Poduzetnik ne treba raditi nikakve opise niti tabele, dovoljno je u razgovoru s nama iznijeti sva saznanja o svom poslovnom poduhvatu ili tekućem poslovanju. Poduzetnik sam pribavlja prateća dokumenta koja su mu neophodna u cilju realizacije kompletne poslovne ideje, poput ponuda dobavljača, garancija budućih kupaca ili građevinskih projekata.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbZzCFuDuQLO6S8VcvS8IJjGc5RvEv7L5ttezqxDvIxxSX8sLr6peFKmNIgGyXUWDhMXALfIWrJ-I5WranKzWDAKRoe3-1hS4jtszhAAyeLwJPKNxWTH8Ls9ivweObUX4SBl8m006mIiNo/s400/horizon-background.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbZzCFuDuQLO6S8VcvS8IJjGc5RvEv7L5ttezqxDvIxxSX8sLr6peFKmNIgGyXUWDhMXALfIWrJ-I5WranKzWDAKRoe3-1hS4jtszhAAyeLwJPKNxWTH8Ls9ivweObUX4SBl8m006mIiNo/s72-c/horizon-background.jpg
DadoBiz
https://dadobiz.blogspot.com/2019/01/01-biznis-planposlovni-plan.html
https://dadobiz.blogspot.com/
https://dadobiz.blogspot.com/
https://dadobiz.blogspot.com/2019/01/01-biznis-planposlovni-plan.html
true
8755608140210523306
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content